Vrouwen in 't Zwart Leuven - België

Femmes en Noir - Frauen im Schwarz - Women in Black - Mujeres de Negro - Donne in Nero - Zene u Crnom
english

home

wie zijn we

kerngroep

geschiedenis

internationaal

haar verslag

agenda

foto's

links

contact

8 maart 2006 : CODE PINK & Vrouwen in 't Zwart Leuven

Regen, regen en nog eens regen en ook wel een beetje koud maar dat kon ons niet deren, onze kleine code pink actie VROUWEN ZEGGEN NEE TEGEN OORLOG  was een succes.  Die morgen meldde de Code Pink- website over de 100.000 handtekeningen en vandaag , vijf dagen later, zijn dat er al over de 260.000 !!!!

Wat hebben wij gedaan:

 • op 7 maart een pink-brief in pink-enveloppe opgestuurd naar de US-Ambassadeur in Brussel
 • persberichten verstuurd per e-mail
 • een pink spandoek met in witte letters: VROUWEN ZEGGEN NEE TEGEN OORLOG
 • pink-ballonnen met dezelfde slogan
 • pink-rosetten van papier
 • pink-flyers met daarin alle info over de actie uitgedeeld aan voorbijgangers
 • deelgenomen aan panel toelichting video kunstwerk Melica Tomic, video's door Kunst Academie en Foto Tentoonstelling "Vrouwen en Geweld" van Marianne van de Goorberg en Lieve Snellings

De ROB-tv heeft een reportage gemaakt die dezelfde avond uitgezonden werd in het kader van de internationale vrouwendag en twee kranten waren ook present.

Na de wake gingen we zoals altijd ons opwarmen in de Lange Trappen en daarna waren we present op de Internationale Vrouwendag in de Leuvense Bib waar  ons Jenny (West-Vlaamse) uit de Kemmelstreek  en Rina Duro, gevlucht uit Albanië (maar nu Belgische) vertelden over hun ervaringen in Afghanistan en de Balkan. Een boeiende maar zware namiddag. We zijn toch geprivilegieerd dat wij, vrouwen,  hier in het vrije België wonen ….

De fototentoonstelling had veel belangstelling, maar het bleef berperkt tot die dag, communicatie stoornissen tussen de verschillende ambtenaren en stadsdiensten, zorgden er voor dat de tentoonstelling na de eerste dag verdeween. Natuurlijk waren Marianne en Lieve, maar ook WiB Leuven er heel ontsteld over.

’s Avonds dan nog de voorstelling van het door de Stad Leuven aangekochte kunstwerk van de Servische artieste Melica Tomic. ook in de bib. Dat video-kunstwerk en de bespreking erna met o.a. Melica  Tomic  (Denise  en Lieve) zelf, heeft ons enorm aangegrepen. De academie stelde ook een videoproject voor met 4 Leuvense vrouwen die hun reactie gaven nadat ze het kunstwerk van Melica Tomic gezien hadden. Ook echt de moeite waard om te zien en te horen.

Voor wie het niet gezien heeft, het kunstwerk van Melica Tomic gaat deel uitmaken van de collectie van de nieuwe museumsite in Leuven, okt/nov 06.

 

 

Actie van CODEPINK: vrouwen voor vrede  

VROUWEN ZEGGEN NEEN TEGEN OORLOG 

Lieve vriendinnen 

Wij vrouwen van de wereld hebben ons eigen vredesplan om een einde te maken aan de bezetting en de gewelddadigheden in Irak. Wij nodigen je uit om je aan te sluiten  en samen met ons de    Women’s Call for Peace ! te ondertekenen.

Om je stem uit te brengen click op:  http://www.democracyinaction.org/dia/organizations/codepink/petition.jsp?petition_KEY=185&t=WSNTW2.dwt

Vanaf nu tot 8 maart, Internationale Vrouwendag,  verzamelen we handtekeningen van Vrouwen uit de hele wereld. Op 8 maart zullen we wereldwijd  de  Women’s Call for Peace, met hopelijk meer dan 100.000 handtekeningen, aanbieden aan de Ambassades van de Verenigde Staten van Amerika, met de boodschap voor een politieke oplossing voor Irak. 

Onderteken vandaag nog de petitie. 

Wij, VROUWEN  van de Verenigde Staten, Irak en VROUWEN WERELDWIJD, hebben genoeg van de zinloze oorlog in Irak en de wrede aanvallen op burgers overal in de wereld. Wij hebben al  te veel geliefden  begraven. Wij hebben gezien hoe te veel levens voorgoed lichamelijk verminkt en psychisch gebroken werden. Ontzet zien we toe hoe onze kostbare hulpbronnen verspild worden om oorlog te voeren terwijl de basisnoden voor  voedsel, onderdak, opvoeding en gezondheidszorg ontoereikend blijven. Wij zijn het moe  om in voortdurende  angst voor geweld  te leven en om te moeten toezien hoe de  groeiende kanker van haat en onverdraagzaamheid onze huizen en samenleving  binnensijpelt.  

Dit is niet de wereld die we voor onszelf en voor onze kinderen wensen. Met vuur in onze buik en liefde in ons hart, verheffen en verenigen wij, vrouwen, ons – over de grenzen heen -  en eisen wij een einde aan  bloedvergieten en afbraak.. 

Wij hebben gezien hoe de buitenlandse bezetting van Irak een gewapende tegenbeweging in het leven geroepen heeft en daarmee  een eindeloze cyclus van geweld. Wij zijn er van overtuigd dat  het tijd wordt om het militaire model om te ruilen tegen een conflictresolutie model dat de volgende elementen inhoudt:

 • De terugtrekking van alle buitenlandse troepen en buitenlandse strijders uit Irak;
 • Onderhandelingen om rechteloze Irakezen weer op te nemen in alle aspecten van de Irakese samenleving;
 • De volledige deelname  van vrouwen in het vredesproces en een belofte voor de  algehele  gelijkheid van vrouwen in het naoorlogse Irak;
 • De belofte om plannen voor buitenlandse bases in Irak te laten vallen;
 • Irakese  controle over  olie-  en andere hulpbronnen;
 • De nietigverklaring van privatiserings-  en dereguleringswetten opgelegd tijdens de bezetting om zo aan de Irakezen zelf de mogelijkheid te geven om de naoorlogse economie vorm te geven;
 • Een massieve wederopbouwinspanning die voorrang  geeft aan Irakese ondernemingen  en die steunt op financiële bijdragen van  landen die verantwoordelijk zijn voor de invasie en de bezetting van Irak;
 • De overweging om een tijdelijke multilaterale vredesmacht te installeren, enkel  samengesteld uit soldaten van  landen die niet deelnamen aan de bezetting.

Om dit vredesproces te bespoedigen, scheppen wij een massale beweging van vrouwen – over alle  generaties, rassen, etnische afkomst, godsdiensten, grenzen en politieke overtuiging  heen . Samen zetten wij onze regeringen, de Verenigde Naties, de Arabische Liga, Nobel Vredesprijswinnaars, godsdienstige leiders en anderen in de internationale gemeenschap, onder druk,  om naar voren te komen , om te helpen een politieke schikking af te sluiten.

En in dit tijdperk van verdeeldheid zaaiend  fundamentalisme, roepen we de wereldleiders op om zich bij ons aan te sluiten om de basiswaarde van liefde voor de mens en voor onze kostbare planeet te verspreiden.

teken de petitie : http://www.democracyinaction.org/dia/organizations/codepink/petition.jsp?petition_KEY=185&t=WSNTW2.dwt

home

agenda

 
top    
     
webdesign & foto's: Lieve Snellings last updated: 13 maart 2006
© 2005 Vrouwen in 't Zwart Leuven