Vrouwen in 't Zwart Leuven - België

Femmes en Noir - Frauen im Schwarz - Women in Black - Mujeres de Negro - Donne in Nero - Zene u Crnom
english

home

wie zijn we

kerngroep

geschiedenis

internationaal

haar verslag

agenda

foto's

links

contact


Vrouwen in ’t Zwart is ontstaan in Israël in 1988, tijdens de eerste Palestijnse intifada. Ons bestaan is dus gelieerd aan het Palestijns-Israëlisch conflict. Sinds 1988 eisen wij de opheffing van de bezetting. Geïnspireerd door de acties van de "Dwaze Moeders" in Argentina en "Black Sash" in Zuid-Afrika, besloot een tiental Israëlische vrouwen om iedere vrijdag, gekleed in het zwart, in stilte op straat te komen om vrede te eisen en het stopzetten van de bezetting van de Palestijnse gebieden. Eén van de oprichtsters is Nourid Peled. Deze vrouw, die haar dochter Smadar ,14 jaar , verloor in een Palestijns terroristische aanslag, vond dat haar dochter tevens gedood was door de Israëlische regering omdat die weigerde vredesonderhandelingen te voeren met de Palestijnen. Omdat ze weigerde zich door haat te laten leiden, richtte Nourid Vrouwen in het Zwart op, om op die manier politieke hoop te geven en om te voorkomen dat andere ouders zo’n drama moeten meemaken.

Ondertussen zijn er wereldwijd ongeveer 240 groepen van Vrouwen in ’t Zwart actief, die elkaars acties, hoe verschillend ook, ondersteunen. In Italië protesteert men tegen de maffia, in Duitsland tegen racisme, atoomwapens en vreemdelingenhaat aangewakkerd door neonazi’s. In India worden wakes gehouden tegen vrouwenonderdrukking door religieuze fundamentalisten, terwijl tijdens de Balkan-oorlog Servische, Kroatische en moslimvrouwen samen tegen de oorlog demonstreerden onder het motto: "Wij laten ons niet tot elkaars vijanden bombarderen", toen, voor veel mensen uit het vroegere Joegoslavië, een hoopgevende tegenkracht in het voortwoekerende etnische geweld.

In 2005 werden 1000 vrouwen genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede. Onder hen waren ten minste 6 Women in Black :
STASA ZAJOVIC, Belgrade ; 
LUISA MORGANTINI, Roma ; 
REBECCA JONHSON, London ;
NABILA ESPANIOLY , Palestinian citizen in Israel
HAYA SHALOM, Israel ;
ANNELISE EBBE, Copenhagen

 
top    
     
webdesign & foto's: Lieve Snellings last updated: 28 februari 2006
© 2005 Vrouwen in 't Zwart Leuven